2015: Forslag Haugen skole, Oslo

“DHMO”

Skisser fra konkurranseutkast

Tittelen «DHMO» er en forkortelse hentet fra kjemiens språk. En forkortelse av det noe fremmede kjemiske navnet Dihydrogenmonoksid. Allerede tidlig på 80-tallet ble denne materien presentert som en kjemisk forbindelse med en rekke negative egenskaper. En av mange hjemmesider om DHMO har følgende beskrivelse av denne materien: «DHMO er hovedbestanddelen i all sur nedbør, den bidrar til drivhuseffekten, den bidrar til errosjon av naturlig landskap, den korroderer og ruster metall, og den kan være direkte ødeleggende for elektroniske komponenter.» (www.dhmo.org/facts.html)

Det er her egentlig snakk om en bevist skremmende, men dog spøkefull beskrivelse av en av våre aller viktigste substanser. DHMO er rett og slett en kjemisk beskrivelse av et molekyl med to (di) hydrogen atomer og et (mono) oksygen atom. Altså H2O – vann. Denne DHMO spøken er blitt brukt i vitenskaps undervisning for å oppfordre til kritisk tenkning og for å diskutere vitenskapelige metoder. Poenget her er at det kan være enkelt å få noe til å høres skremmende ut. Vage beskrivelser kan få noe kjent til å fremstå som noe fremmed. Vitebegjær, god undervisning og kommunikasjon er verktøy som kan hjelpe oss mot ubegrunnet fremmedfrykt. Jeg har i mitt prosjekt tatt et et direkte utgangspunkt i kjemiens formspråk. Jeg har benyttet meg av en såkalt kalottmodell av vannmolekyler og «bindinger» mellom disse molekylene.

Fritt inspirert av disse illustrasjonene har jeg laget min egen lekne versjon av vannmolekyler, disse molekylenes samspill og reise fra en form til en annen (fordamping og kondensasjon). Kalottmodeller av vannmolekyler kan ha et lekent og personifisert uttrykk. Det er lett å assosiere med tegneseriefigurer, lek og ballspill. Samtidig ønsker jeg å sette i gang et vitebegjær om hva det er man egentlig ser.